1. История и участници на Форекс Пазара

Основи на валутния пазар

Пазара на валути такъв какъвто го познаваме днес е сравнително от скоро – около 1971 когато американския президент Ричард Никсън премахва златния стандарт, за да може да финансира войната във Виетнам. Преди въпросната война, американския долар е бил фиксиран към златото, а оттам всички останали основни валути са били фиксирани към американския долар
– паунда, френския франк, немската марка.

Оттогава валутния пазар съществува такъв какъвто го познаваме днес. Стойността на дадена валута се определя предимно от нейното търсене и предлагане.

В днешно време валутния или още наречен форекс пазар е този с най-голям търгуван дневен обем. Можем да направим сравнение – около 1980 – няколко години след като валутите стават свободно плаващи дневния обем е бил около 68 милиарда американски долара, докато в днешно време е над 5,3 трилиона и се развива и разширява с всеки изминал ден.

В самото начало на форекс пазара, той е бил предназначен предимно за големи инвеститори и спекуланти като хедж фондове, взаимни фондове, инвестиционни и ритейл банки. С течение на годините и масовото навлизане на интернет сред обикновените потребители като нас, валутния пазар става лесно достъпен за малките спекуланти и трейдъри. Брокерите в днешно време предлагат кредитно рамо, което се нарича левъридж (ще обясним по-късно какво точно означава това), с помощта на което малките трейдъри като нас могат да отварят позиции в големи размери и оттук се появява възможността да печелим пари.

Важно е да споменем, че валутния пазар е отворен 24 часа в денонощието от понеделник до петък, което дава възможност на трейдъри от цял свят да се възползват от неограничените възможности на форекс пазара.

Ние търгуваме 8 основни валути на най-развитите държави – американски долар, канадски долар, австралийски долар, новозеландски долар, евро, швейцарски франк, английски паунд, японска йена и различните комбинации между тях. Ние предпочитаме валутни двойки, които правят по-големи движение (с други думи – по-голяма волатилност). За да правим печалби на нас ни трябва силна волатилност, която можем да хванем.

Разбира се има много други валути, които се наричат екзотични като Бразилския реал, мексиканското песо, руската рубла, сингапурския долар, които също ставатат все по-често търгувани, но при тях таксите са по-високи, информацията свързана с икономиката е трудно достъпна и не толкова често превеждана на английски или български. Разбира се, може да ги разгледате и сами да прецените дали ви харесват или не.

Кой търгува на валутния пазар?

  • Бизнеси и корпорации
  • Пенсионни и хедж фондове
  • Инвестиционни и ритейл банки
  • Ритейл трейдъри и брокери
  • Централни банки
  • Правителства

Големи международни компании, които имат фабрики и офиси в различни страни се налага да оперират с различни валути, тъй като получават печалбите си в съответните валути в държавите, в които работят. За пример можем да вземем една американска компания, която оперира в Европа. Това означава, че печалбите, които ще направи в Европа ще бъдат в евро валута. Ако съответната американска компания иска да прибере печалбата в своята щаб квартира в САЩ, тя трябва да се обърне към брокер или банка и да обърне печалбата си от евро в американски долар. Когато тази транзакция се случи, тя със сигурност ще има ефект върху разменния курс на Евро/Долар. Тъй като компанията продава своите евро, за да купи долари, това създава по-голямо търсене на долари и по-малко на евро. В такъв случай доларът ще повиши стойността си спрямо еврото. Мащаба на ефекта върху обменния курс зависи от сумата, която се обръща от евро в долари. Например ефекта при 50 милиона обменна валута ще бъде много по-голям отколкото ефекта при 5 милиона.

Пенсионните и хедж фондове доста често търгуват на валутния пазар с цел дългосрочна печалба, за своите клиенти. Ако вие инвестирате част от парите си в даден пенсионен фонд, то вероятността този фонд да търгува на валутния пазар с цел печалба е доста голяма. Разбира се, тъй като те търгуват основно дългосрочно, риска, който предприемат е доста по-малък от например хедж фондовете, които са високо рискови в основата си. Важно е да се спомене, че около 70% от търгувания дневен обем е със спекулативна цел (цел печалба). Останалите 30% са сделки от бизнеси и корпорации с цел хеджиране на своите операции в други държави и превалутиране на печалби.

Инвестиционните банки са едни от основните маркет мейкъри на валутния пазар. За тези от вас, които не знаят какво е маркет мейкър, това е определена институция, която създава котировките на дадена валута и предоставя възможността за търговия с нея.

Ритейл трейдъри са малките спекуланти като нас, които търгуват в много по-малки мащаби от досега споменатите институции. Ефекта, който ние имаме върху пазара и почти незначителен в сравнение с банките и множеството фондове, които съществуват.

Централните банки са основните играчи на валутния пазар тъй като са отговорни за стойността на валутата на съответната държава. Когато започнете да търгувате форекс, докладите публикувани от централните банки и  всяко едно известие или съобщение от член на банката ще има пряк ефект върху стойността на валутата на съответната държава. Те са отговорни за поддържане на стойността на валутата и оттам непряко афектират безработицата, инфлацията, инвестициите и доста други икономически индикатори в държавата.

По-късно когато говорим за фундаменталния анализ и за основните принципи в икономиката, ще разгледаме различните инструменти, с които централните банки манипулират и влияят върху съответните валути.

Правителствата са изключително важен фактор във валутния пазар, чрез емитиране на държавни облигации и налагане на данъци върху различни продукти. За тези от вас, които не знаят какво представляват облигациите, просто казано те са финансов инструмент, който работи на същия принцип като банковия заем, който обикновените потребители теглят за закупуване на различни неща. Чрез създаването на държавни облигации, правителствата вземат пари назаем от други правителства или банки като плащат лихви върху него.

Облигациите могат да бъдат за срок от няколко дена до 30 години и повече. Един интересен пример е Аржентина, която обмисляше да емитира облигации с краен срок от 100 години.

Това са накратко казано основните играчи на валутния пазар, които пряко или косвено влияят върху стойността на различните валути.