Психология на търговията

Човек, който иска да търгува на финансовия пазар, трябва да знае как мислят и търгуват големите играчи (Маркетмейкъри). Интелигентното мислене и дисциплина е дори по-важно от стратегията на търговеца и цялостните умения. Би било лъжа да се каже, че успехът на валутния пазар зависи единствено от системата или стратегията, тъй като реалността е съвсем друга.
Ако не контролирате и балансирате вашите емоции няма да печелите пари на пазара в дългосрочен план.

Набор от емоции, които могат да повлияят на вашата търговия:

1. Съмнение: Най-лошото, което един търговец може да направи, е да се съмнява в себе си. Съмнението води до това търговеца да разпитва други търговци или още по-лошо, да се хвърли сляпо в онлайн форуми и уебсайтове, търсейки отговори, които не съществуват. Запомнете, че вашето мнение е всичко, което има значение; доверете се на собствената си преценка!

Решение: Знанията и опитът са сигурен начин за справяне с този проблем - Съмнението може да възникне след няколко последователни губещи сделки; ще ви кара да се чувствате сякаш нямате нужните качества, които са необходими. Тук сме, за да ви кажем, че това НЕ е ВЯРНО, всичко е на ментална нагласа „Този, който казва, че може, и този, който казва, че не може и двамата обикновено са прави ”. Вярвайте и знайте, че можете да го направите, разкарайте съмнението! Всеки път когато се почувствате по този начин, поемете дълбоко въздух и се отдалечете за малко от графиките, върнете се само когато се чувствате спокойни и уверени. Можете да контролирате съмнението с опит. Как се чувствате в първия си търговски месец, не може да се сравни с това как ще се чувствате през третия или четвъртия месец, опита е над всичко. Това не е плавно пътуване, ще се превърнете в успешен търговец с течение на времето.

2. Страх: Може да бъде толкова лесно да се страхувате от пазара, особено за начинаещи търговци, които все още не са съставили търговски план или не са сигурни в търговската си стратегия. В такъв случай не трябва да търгувате все още с реален акаунт. Важно е да се отбележи, че дори 80% точност на печалба, процентът на загубите може да надхвърли 20% от 100 сделки при вас, но това е ок за да продължите напред и нагоре.

Решение: Трябва да рискувате само толкова, колкото сте готови да загубите. Ако загубата ще ви навреди или бъде непоносима, намалете размера на риска. Страхът парализира нервната система, следователно силно ограничава вашата търговия, тъй като ще пропуснете добрите пазарни възможности, ще сте заседнали в илюзията за страх, и притеснение от загубите. Страхът е естествено чувство щом настъпи загуба, независимо колко сте богати, може би никой човек не се радва да губи пари.

Трябва да потвърдите отново на себе си, че сте в тази сфера, за да постигнете печалба, и че тази търговия е точно като всеки друг бизнес, където „загубите“, които претърпявате, са вашите разходи. Повечето бизнеси не са толкова печеливши, имате късмет, че сте форекс търговец! Имате възможност да станете печеливши само за няколко месеца. Успехът не може да бъде принуден, не бързайте с това, отделете време и в крайна сметка страхът ви ще бъде нещо изключително важно от минало ви. Да останеш балансиран е жизненоважно в битката си срещу страха - ако седнете пред екрана ви след загуба, ще бъде разрушително. Трябва да се научите да оставите емоциите си на заден план. Истинският търговец ще се отдалечи, за да събере мислите си и ще търгува когато е пак готов, не е нужно да сме всеки ден на пазара.

3. Отмъщение: Емоция, която съществува от каменната ера! След губещи сделки, ще се почувствате отмъстителни; това е човешката природа. За да си забраните това усещане трябва да разберете, че няма такова нещо като 100% сигурно в търговията. Всеки риск може да се превърне в загуба във всеки момент, това не е ваша вина и вие не трябва да го приемате лично. Такива сценарии дори могат да бъдат задействани от природно бедствие в някоя страна по света. Затова се казва, че един мъдър търговец никога няма да сложи всичките си яйца в една кошница. Най-лошото решение, което можете да вземете след загуба е да влезнете направо в друга сделка, резултатът може да бъде още по-голяма загуба. Отмъщението в търговията може да бъде критично за вашите емоции и следователно за вашата сметка, останете зрели към вашите загуби и се придържайте към дългосрочните си цели. Отмъщението предизвиква гняв, това често може да доведе до негативни последици като прибързани и лоши решения, но вие трябва да запомните, че финансовите пазари не се интересуват от вашите емоции!

Действия, основани на отмъщението много скоро ще ви оставят без акаунт. Ако се ядосвате на екрана си, телефонът или на себе си няма да се възползвате от печелившите сделки така или иначе. 90% от търговците губят ежедневно, така че не сте единствените, които пазарът иска да разстрои. Само с постоянни усилия и упорит труд ще печелите в дългосрочен план.

4. Алчност: Алчността е може би най-опасната емоция. Когато имате поредица успешни сделки, най-вероятно ще се почувствате на върха на света и това може да доведе алчност. Това може да възникне и когато търговеца няма структуриран план или конкретни реалистични цели. Търговията без цели е като шофиране без дестинация, ще ви накара да се въртите в кръг и да източвате своят резервоар с гориво.

Решение: Бъдете смирени и дисциплинирани! Друга важна грешка е да се добавят още позиции, когато се види, че движението на цената е във вашата посока (или дори срещу вас), така увеличавате първоначалния риск, без да бъде тактически обмислено. Алчността може да накара най-добрия търговец да падне на колене! Друга грешка е, че не се взема под внимание да се запази риска пропорционално на първоначалната ви инвестиция. Самото увеличаване на обема на търговия трябва да е в рамките на стриктни указания на вашия търговски план. Само защото акаунтът ви се увеличава, не означава, че незабавно трябва да увеличите обема на търговия.

Алчността се контролирана с това да останете заземени и да построите правилни търговски цели (таргет). След като знаете каква е вашата цел и сте я постигнали няма да се изкушавате да рискувате сляпо и да съсипете плана си. След като постигнете, целта, си починете – отдръпнете се от пазара, излезте с приятели или семейство и се забавлявайте.

Лавинообразните ефекти на алчността могат да се появят, когато търговците се чувстват свръх уверени или в еуфория. Ако прилагате добър коефициент на риск / възвращаемост и търгувате с дисциплина в крайна сметка ще станете печеливши дългосрочно.

Търговско мислене:

Изграждането на мислене на професионален търговец е едната половина на битката, докато другата половината е да го поддържате. Трябва да приемете как работи пазарът и това, че не всеки ден е ден за търговия!
Изберете вашите сделки внимателно, като се гордеете с вашия анализ и потвърждавате отново фактите за търговия на валутния пазар. Понякога битката със собствения ви ум е най-трудна, но след като преодолеете това препятствие, ще отворите себе си за дългосрочен успех. Дръжте ума си чист и спокоен. Наистина се съсредоточете върху това да не стоите прекалено продължително пред екрана, защото е възможно умът ви да си измисли търговски възможности, които в действителност ги няма!

Правило: Независимо на каква времева рамка търгувате е достатъчно да поглеждате графиката само когато е затворила свещта на конкретната рамка!

Овладяване на вашата лична стратегия за търговия

Всеки търговец има уникални характеристики; следователно стратегии, а тези на другите търговци може не винаги да ви подхожда. Някои може да са търпеливи и за тях е най-подходяща по дългосрочната търговия, докато нетърпеливите хора, се вписват в категорията на търговците в рамките на деня.

Каквото и да предпочитате търгувайте, практикувайте го и го усъвършенствайте; приемете го като личностно и професионално развитие, както бихте направили с всяко друго умение, необходимо за всеки друг бизнес. Трябва да влизате в сделки само ако те не са в конфликт с предпочитаните от вас методологии и план за търговия.
Понякога е нужно да имаме ума и емоциите на робота, в смисъл, да знаете и използвате стратегията си без излишни въпроси и съмнения за нея.

Отново повтаряме: трябва да оставите своито емоции на страна!

Ефективно управление на риска:

Ако не контролирате риска си за ВСЯКА единична търговия, отваряте врата за емоции, които ще доминират умствената ви дейност. След като веднъж започнете, може да бъде много трудно да спрете или дори да разпознаете, че търгувате емоционално! Трябва да станете строг и организиран търговец: Яснотата и организацията са двата аспекта, от които зависи вашият търговски успех. Под организиран, разбираме запазване на търговски план, който ще използвате редовно. Форекс търговията е бизнес, и затова всяка сделка трябва да бъде документирана. Съветваме ви да направите екранна снимка на графиката и бележки защо сте предприели търговията. Например: „Видях меча поглъщащ свещ образувана от силно ниво на съпротива, има дивергенция и т.н. Продадох с 70 пипса стоп и 140 пипса таргет, съотношение риск / възвращаемост от 1: 2. “След това документирайте дали търговията е била успешна или не, ако не – защо?

5 Цитатa, които ви предлагаме да цитирате отново и отново, за да поддържате позитивно ментално отношение във вашата търговия:

„Всеки ден не е ден за търговия.“
"Фокусирайте се върху пипсове, а не върху парите."
„Инвестирайте, не залагайте.“
"Търгувайте интелигентно, не често."
„Който казва, че може, и онзи, който казва, че не може, и двамата обикновено са прави.“

По-долу са някои от често срещаните грешки и „капани“, които дават на 99% от търговците проблеми в определен момент. Съществува фина граница между загуба на пари поради вашата търговия и загуба на пари заради това, че попадате в глупави капани.

Загуба на сделки: Загубата на сделки е част от реалността да бъдеш търговец, независимо от това дали работиш от спалнята си или на Уолстрийт. Разберете фактите относно търговията. Дори човек с 80% успеваемост може да загуби 20 поредни сделки от 100. Бъдете дисциплинирани и се придържайте към плана си.
Загуба на пари: За съжаление 90% от търговците, които губят пари, губят цялото си доверие и се съмняват изцяло в себе си. Не ставайте заблудени под илюзията за отчаяние, вашата воля и стремеж са всичко, от което се нуждаете.

Графиките полудяват: Има многобройни фундаментални въздействия на Forex пазара, които могат да разсеят търговеца – напр. манипулации при новини, . Друга грешка е да се използват нелепи количества от индикатори, шаблони и т.н. Стратегия за търговия трябва да е проста, но ефективна. Много търговци изглежда смятат, че „повече е по-добре“, а в действителност „повече“ е всъщност много по-зле.

Повечето търговци се справят много добре на демо сметките, но тогава, когато стартират с истински пари, всичко се променя! Причината за това е, че в демо търговията няма абсолютно никаква емоция, тъй като истинските ви пари не са изложени на риск. Само това доказва, че емоцията е тази номер едно унищожител на търговски сметки. Трябва да знаете какво точно търсите на пазара преди влизане в сделка, да вземете спокоен и изчислен подход, а не пристрастен комарджийски, който изглежда е този, предпочитан от мнозина.

Не се прилага правилен риск мениджмънт: Управление на риска е от жизненоважно значение за постигането на сигурност и успех в дългосрочен план. Риск управлението включва безопасно контролиране на риска (по сделка) на ниво, което е поносимо за вас (за да можете да преглътнете загубата без сълзи). И все пак търговците правят тази грешка отново и отново ... грешката да рискувате прекалено много пари е сигурен начин да изпитате маржин повикване.

Бързане: Когато търговецът се почувства като че ли „пропуска“ възможност, често ще прескочи стъпката, която му позволява да прецени дали търговията има смисъл и разумна печалба. Както и грешка в преценката - може да се пренебрегнат изчисленията на обема според плана. По този начин е глупаво да се впуснете на пазара с прекалено голям риск за сделка, която дори няма смисъл... Представете си, че влизате в сделка за 100 пипа печалба, а стопа ви е на 200 ... Да, това е глупостта, известно като: Преследване на пари, не на пипсове.
Търговец, който се приближава до пазара като комарджия - този, който е пристрастен и нерационален с решенията си, ще мисли за парите а не пипсовете. Този манталитет никога няма да успее да ви превърне в професионален форекс търговец. Форекс е бизнес, а не казино.

Без план за търговия: Опити за търговия без подходящ план е може би най-често срещаната грешка, която правят търговците на Форекс. Много от тях си казват че те ще създадат план „по-късно“, след като започнат да печелят или, че те просто не се нуждаят от такъв, докато успехът им на късмет приключи и техният акаунтът започне да се стопява. Следете вашия Forex план за търговия, който подробно описва всички ваши действия / сделки на пазара, както и цялостния ви подход и стратегия за търговия, това ще помогне да държите емоциите и търговията си отделно, когато е необходимо!

Всеки търговец, особено начинаещ, се нуждае от план за търговия, за да затвърди своята стратегия. Невъзможно е да имате план в главата си, трябва физически да го опишете и да го спазвате всеки ден, когато търгувате. Това не само ще ви държи печеливш, но и ще проследява възпира от грешки, в същото време ще създавате портфолио от вашите сделки, което можете да прегледате и оцените, в какво се справяте добре, както и какво можете да подобрите, така че непрекъснато да напредвате.

Прескачане от демо към реална сметка: Ние разбираме желанието ви да започнете да търгувате с реални пари след успешна търговия на демо. Истината обаче е, че докато не овладеете стратегия за търговия, не бива да сте близо до реална сметка. Овладявайки стратегията и себе си, имаме предвид, че трябва да бъдете последователно успешен в демо сметка за период поне от 6 месеца. Не се отнасяйте към демо сметка като към спорт.

Търгуването на истинска сметка не се различава много от търговията с демо. Това се свежда до емоциите, участващи в истинска сметка, докато търгувате трудно спечелените си пари. Следователно трябва преминете към реални пари само след като сте постигнали успех в демо сметка за значителен период от време. Отделете си време, не залагайте парите си, а инвестирайте. Ако залагането е вашия мотив, то имате по-голям шанс за печалба в казиното.

Търговци, които са успешни дългосрочно имат план за търговия, дневник за търговия и знаят точно какво и кога да го търгуват. Пазарът винаги ще бъдете тук, дори и след 100 години.

Свръх увереност: Търговците, които имат поредни печеливши сделки, ще започнат да се чувстват, че са непобедими и че са завладели пазара. Въпреки броя спечелени сделки, които може да имате, трябва да останете скромни и дисциплинирани, контролирайте вълнението си и се придържайте към плана си за търговия. Търговците често увеличават обема си, защото се чувстват непобедими! Това може да го правите след като вече имате значително повече капитал, с който да търгувате.

Правило: Начертайте дебела линия между това да сте уверени и самоуверени, и останете на печелившата страна.

Ето реален пример за това какво се случва като спазвате
всичките правила за търговия:

Сделките на снимката са пуснати по прецизно направен анализ, спазвайки всички правила. Държим да отбележим, че търгуваме по-дългосрочно- на дневна графика, а на четири часова търсим вход, т.е през 4 часа на затворена свещ наблюдаваме дали сделката се е оформила. Това може да продължи дори цяла седмица, както беше в този случай… Но след като изчакахме правилните входове, след седмица чакане, за един ден сделките се развиха и си изпълнихме месечния таргет! Както виждате риска е разпределен равномерно, във всяка сделка сме влезнали с 2% от капитала и дори имаме 2 губещи сделки, но крайният резултат е 3141$ това са 5539 лв за 1 ден.
СПОРЕД ВАС, ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ПРИЛАГАНЕТО НА ПРАВИЛАТА И ТЪРПЕНИЕТО?